Медии

Атракции с нестинари, гайдари и лютеница в Копривщица

Фенове на традициите ще опитат да поставят рекорд за най-голяма лютеница в тава

На 6 и 7 септември солови изпълнители, групи, смесени състави, певци, танцьори и майстори на гайди ще си дадат среща в Копривщица за втори път по време на фестивала за гайдарско майсторство “Златна Българска Гайда”, съобщиха организаторите на събитието от фондация “Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България”.

По време на фестивала ще се представят млади и стари гайдари, свирещи на джура и каба гайда. Жури от техни колеги ще избере най-добрите майстори. В късния следобед ще започне концертът на майсторите гайдари, а нестинари ще пресъздадат нестинарско шествие с родови икони, носени от млади момчета, и нестинарско хоро с ходене по жарава.В рамките на фестивала за първи път ще участва пътуващ фермерски базар “Исторична и здравословна храна”.

Фермери и малки производители ще представят автентични и непознати храни. В “Юнашката кухня” ще се приготвят забравени бабини рецепти на живо. Всички предварително записани участници ще опитат безплатно “Юнашкия кебап”.

На 7 септември рано сутринта ще започне Балкански рекорд за “Най-голямата лютеница, приготвена в една тава”. Един тон и половина български зеленчуци и продукти ще бъдат сготвени на жив огън в Юнашката тава, посочват организаторите.Фестивалът “Златна Българска Гайда” се осъществява с подкрепата на Община Копривщица и читалище “Хаджи Ненчо Дончев Палавеев 1869” в града.

http://www.blitz.bg/news/article/288525

Share Button

Leave a Reply